joi, 24 aprilie 2008

Tara e de vina...


Lovim in Romania de parca ar fi prostul satului. Daca ai fost macar o data "la tara", intr-un sat uitat de lume ai remarcat ca exista mai peste tot un prost al satului, un om cu un handicap care nu i-a permis sa faca 4 sau 8 clase ca restul satenilor, sau mai multe, precum au avut sansa copiii lor. Acel om este refugiat la cineva milos care ii da de mancare si un adapost. El traieste din mila celor din jur si eventual din banii pe care ii castiga muncind cu ziua. Ei bine cand e ceva rau, cand dispare ceva din cimitir, cand ia foc un camp, mereu "prostul" e de vina. La bunicii mei in sat un tanar lezat de prezenta acelui individ intr-un moment cand era suparat pe viata, s-a imbatat si l-a omorat. Nu imi amintes sa fi patit ceva criminalul, eram mica.
Unde vreau sa ajung cu aceasta poveste? Citesc articole, bloguri, mai prind cate o stire la tv si cum peste tot sunt numai chestii negative, dezastre, nemultumiri, aglomerari, remarc la oameni ca transmit un singur mesaj general, tara e de vina pentru tot.
Auzi, citesti, vezi peste tot comentarii ale celor blocati in trafic, vecini care au asistat la o nenorocire, comentarii la o stire despre o crima dintr-un spital: "Traim in Romania", "tara de kkt", "sistemul de kkt din Romania, mai bine e afara, nu o sa auzi niciodata ca se intampla asta acolo". Ei bine, Romania e o tara frumoasa. Ne bucuram cand mergem la padure si avem unde face un gratar si arunca gunoaiele, cand ne plimbam pe munte la aer curat si avem copaci din belsug dupa care sa ne facem nevoile, dar na, tara e naspa. Sistemu este unul deficitar, dar noi ce facem ca sa il imbunatatim? Daca stam sa ne plangem toata ziua ca e prost, ca aia nu e bune ce rezolvam? Mai mult, ne luam de corupti, de spagatori, de ospatari care asteapta bacsis. Dar noi daca am fi ospatari si am pupa un fitos in fund nu am vrea sa primim ceva cu care sa luam o ciocolata sa ajungem acasa la cei dragi? Daca avem un examen(scoala soferi, facultate, munca) nu incercam sa gasim metode sa usuram treaba prin furat subiecte, spaguit profii sau pe cel de la resurse umane, sau apelat la o pila? Vedem filme, ascultam muzica si criticam pe cutare si cutare, dar noi nu ne vedem dc-ul si torrentii deschise, noi suntem critici cinstiti, "se mai si vedea prost dom'le filmu sau clipul". De ce tot criticam Romania cand nici noi nu facem ceva in sensul asta? Aud din ce in ce mai des ca sistemul de invatamant din afara...da, o fi mai bun si mai performant, dar sistemul ala ce sa caute la noi cand un student vine la facultate ca sa ia adeverinta de studii superioare in curs sa se poata angaja pe un salariu mai mare sa intretina o familie? Ce sa caute acel minunat sistem la noi unde un hot si fraudist nu calca pe la facultate dar fiindca tati e director pe undeva are note modificate dupa afisarea rezultatelor asa incat sa ramana la buget. Hai domnu director, 1800 lei erau prea mult pentru cati bani fituie copilasul? Sau era vorba de imagine? (intreb in gol, acei oameni nu vor citi niciodata bloguri decat daca se vor face despre mari ocazii de facut bani si prosti de stors de cash). Ne plangem ca in spitale mor oameni si condamnam o tara intreaga pentru asta, sau tot sistemul medical. Sunt medici foarte buni in Romania, nu trebuie pusi toti in aceeasi oala, sunt clinici bine dotate dar noi vrem totul pe gratis, totul compensat. Vrem reduceri, gratuitati in facultate si la batranete dar in perioada dintre acestea, cand lucram, incercam sa facem cat mai mult profit fara a-l evidentia, "sa nu dam bani statului".
In fine, daca suntem atat de destepti si vedem ca e frumos in alte parti atunci haideti sa facem o schimbare, sa fim si noi cinstiti si binevoitori, sa fructificam timpul de critica in timp de facut ceva concret si productiv.
Ar mai fi multe de zis dar ma opresc aici. Romania este tara mea si invat sa o accept asa cum e si totodata sa schimb ceva pentru mine si poate incet incet pentru noi, pentru toti, pentru ca peste tot e mai bine sau mai rau, dar conteaza ca vrem sa evoluam...

Niciun comentariu: