luni, 26 mai 2008

Ecologie

Ecotur, Ecoasist, organizatii studentesti care incearca sa faca ceva pentru natura. Ecotur aduna cursuri si carti de la studenti iar cea din urma are campanii care se pot observa si in ASE, tomberoane de gunoi separate. Ok, frumoasa initiativa, chiar si reclamele care instiga la a recicla si imparti corect gunoiul, dar, si e un DAR mare, cine ii invata pe oamenii aia ce si cum se recicleaza?
Eu as face o campanie la nivelul intregii tari, mai ales in orasele in care sunt deja pubele de gunoi separat pe srada. O campanie simpla dar al naibii de intensa. Ca o mica parte din campanie, as face un parteneriat cu toate megashopurile care trimit acasa reclame (gen Metro, Kaufland, Plus samd) prin care acestia sa publice o pagina in fiecare publicatie cu exemple de gunoaie si unde trebuies aruncate acestea. De exemplu, hartia de pe sticla de sticla o las acolo sau o pun separat, ambalajul de ciocolata e plastic sau hartie? Sticla o pot arunca cu lichid? Dar ceolofanul unde il pun? Chiar si deseurile menajere trebuiesc enumerate. Sa nu mai zic de tampoane si absorbante, ca alea nici eu nu stiu unde ar trebui aruncate daca as imparti gunoiul din casa... Pagina aceasta as face-o cu dunga punctata sa poata fi rupta usor si pozitionata pe usa mastii de la chiuveta sau in apropierea gunoiului. Astfel de intsructiuni-exemple ar trebui sa existe si in apropierea sau chiar pe marile tomberoane de pe strada sau din cladiri. Asta ar fi cea mai simpla si mai la indemana campanie, dar posibilitatile sunt infinite pentru ca media e a 4a putere in stat, ce mama naibii? (Iribiri, ia aminte, poate va bagati voi la o asemenea campanie, ca noi contabilii nu prea am fi asa luati in seama :P)
Ma enerveaza ipocrizia cu care se faca actualele campanii. In ASE se aduna hartia si se recicleaza, se iau bani frumosi pe asta, dar in zecile de birouri, secretariate, catedre se aduna la gramada resturi din pranzurile fiecaruia, ambalaje, hartii gresite si maruntite. Halal reciclare, dar totusi cred ca vom evolua si noi si vom avea o Romanica fara gropi de gunoi imense, fara focare de infectie, cu ape cristaline si pasarele multe ciripind in miliardele de copaci care vor fi peste tot.
Noapte buna Romanica mea! Eu totusi te iubesc :P

2 comentarii:

Alexandra Florentina spunea...

Ai uitat sa specifici de prezervative:P. Anyway, nu cred ca se face o astfel de campanie pt ca omul atunci cand ia ceva si mananca, vede si simte ce are in mana. Stiu ca sunt inselati de ideea de "hartia cornului cu ciocolata", dar nu e greu sa puna mana mai bine si sa vada ca e plastic. Din cate stiu nu se recicleaza chestiile gen servetele de nas, tampoane, vata, pansamente etc. Cred ca oamenii ar mai trebui invatati sa nu recicleze acte/ documente care contin date personale. Daca le scapa o capsa sau agrafa de birou in tomberonul de hartie, nu e mare gafa, pt ca atunci cand e "remodelata" e scos tot ce nu e hartie:P

Iribiri spunea...

Acum am apucat sa citesc blogul.E super idee si stiu ca prima data cand am vazut tomberoanele in ASE mi-am pus exact aceleasi intrebari."What the heck inseamna deseu menajer??" e super buna ideea si in toamna o sa facem asta.Multumesc pentru idee!cat despre invatatul populatiei sa recicleze mai intai trebuie sa se puna la punct gropile de gunoi si masinile de transport ca degeaba arunca omul sticla la sticla si plastic la plastic daca cei de la rebu le transpota pe toate la un loc.Sperand ca tine la o Romanica curata!